Harta zonei Callatis-Drumul Taberii

marți, 25 ianuarie 2011

Cine beneficiaza, si cum, de initiativa noastra cetateneasca?

Pentru o eficienta sporita a actiunilor grupului nostru de initiativa cetateneasca cred ca ar fi bine sa fim mai bine documentati. Mai intai ar fi bine sa stim cati cetateni reprezentam: 2000 sau 8000 ? Apoi ar fi bine sa stim in ce categorii se incadreaza dupa varsta, sex, mod de obtinere a venitului si categoria de venit, starea de sanatate, etc. Evident fiecare grupa are alte prioritati. Putem pleca de la conditiile de baza ale vietii intr-un cartier de blocuri: calitatea mediului in care traim, curatenie, liniste, siguranta, aspecte de care sunt interesate toate categoriile. Nu cred ca este rolul nostru sa inventam obiective pentru autoritati. Exista specialisti care sunt platiti sa faca asta. Noi ar trebui sa fim consultati la stabilirea prioritatilor si apoi sa veghem la buna cheltuire a banului public. Putem castiga rolul de arbitri in stabilirea si realizarea obiectivelor? Pentru a atinge aceasta tinta ar trebui sa obtinem o reprezentare clara si recunoscuta atat de catateni cat si de autoritati. Cred ca suntem pe drumul cel bun dar mai sunt multe de facut si toate necesita timp si dedicatie.
Cateva obiective imediate:
1. Intocmirea unei liste complete cu administratorii blocurilor sau reprezentantii recunoscuti ai fiecarui bloc
2. Obtinerea prin reprezentantii blocurilor a datelor referitoare la numarul de persoane si cateva detalii care sa permita stabilirea categoriilor
3. Stabilirea unei legaturi permanente cu autoritatile. Participarea la sedinte este importanta dar si accesul la informatiile privind lista de obiective si graficul de realizare a acestora
4. Reprezentantii grupului ar trebui sa avizeze in mod oficial fiecare faza a realizarii obiectivelor
Cateva obiective usor de realizat:
- Realizarea de catre primarie (sau de catre specialisti platiti de primarie) a unui document de prezentare cu privire la izolarea termica, refacerea fatadelor si refacerea instalatiilor. Locatarii ar trebui sa fie ajutati sa selecteze variantele optime din punct de vedere tehnic si financiar. Nu ar fi prea greu sa se faca un normativ de preturi pentru a nu lasa locatarii la cheremul operatorilor.
- Pentru curatenia strazilor ar trebui ca fiecare posesor de animale de companie sa plateasca o taxa suportabila care sa acopere manopera curatirii suplimentare a strazilor. Tot reprezentantii blocurilor ar trebui sa faca un recensamant al animalelor de companie.
- Posesorii de automobile care parcheaza masinile pe spatiul verde (sau care ar trebui sa fie verde) si muta noroiul din aceste spatii pe strada, ar trebui atentionati, amendati sau chiar ajutati. Altfel degeaba spalam strazile.
Daca voi mai avea si alte sugestii voi reveni.
Va rog sa folositi acest blog pentru comentarii. Voi incerca sa realizez si legatura cu FACEBOOK daca credeti ca putem obtine o audienta sporita.

3 comentarii:

 1. Legatura cu Facebookul mi se pare o idee foarte buna!

  RăspundețiȘtergere
 2. Cel mai mult mi-a placut ultimul punct,cu posesorii de automobie care muta noroiul.
  Nu stiu ce fel de ajutor li se poate oferi,dar o amenda nu strica!
  Dar si mai bine ar fi ca primaria sa amenajeze parcari cu adevarat accesibile financiar,nu ca turnurile SMART,care stau nefolosite din cauza chiriei prea mari.Apoi,onorabila Primarie sa-i oblige pe automobilisti sa parcheze numai in spatiile special amenajate si abia apoi sa-i amendeze,pentru ca au calcat pe spatiul verde.
  In ceea ce priveste avizarea obiectivelor de grupul civic,INTAI ar trebui ca Primaria sa fie cu adevarat transparenta,adica sa publice cu 30 zile inainte planul sau proiectul,cetatenii sa-si poata exprima opinia si abia apoi sa se aprobe.
  Numai ca in prezent singura informare este pe site-ul Primariei cu 7 zile inainte de hotararea definitiva,si cei ce nu au computere nu sunt informati.In holul Primariei S6 am vazut un container cu o publicatie periodica a Primariei.
  De ce nu sunt difuzate macar la presedintii de asociatii si administratori in mod regulat,cu posta, asa cum sunt trimese si facturile pentru plata impozitelor?
  Si din acest punct intra in actiune societatea civila,pentru ca presedintii de asociatii sunt obligati sa incunostinteze toti memebrii asociatiei. Si asa s-ar mai misca rotitele...!

  RăspundețiȘtergere
 3. Comentariul d-lui I.D. Rusu
  Nu sunt de acord cu plata automata pentru detinerea unui animal de companie pentru ca:
  - am doua animale de companie din care unul nu a iesit niciodata din casa;
  - animalul cu care umblu pe strada nu lasa nimic in urma pentru ca eu si sotia avem permanent 2-3 pungute cu care strangem fecalele;
  - URBAN curata oricum neglijent si vor avea totdeauna scuza ca rahatul uscat de trei zile" a fost facut acum 15 min. dupa trecerea noastra";
  - cei care lasa mizeria pe strada adica 80% din posesorii de caini si maidanezii nu vor plati niciodata.

  SINGURA SOLUTIE ESTE ARSURA LA BUZUNAR. CUM CREDETI CA AU INVATAT DISCIPLINA IN TARILE CIVILIZATE ?
  TREBUIE SA INVETE SI ROMANII SA FACA CEVA IN LOC SA PIARDA TIMPUL INCERCAND SA DEMONSTREZE DE CE NU SE POATE.

  Din pacate "specialistii" pe care sperati ca ii avem nu se dovedesc la nivelul asteptarilor. Angajarea pe diverse categorii de PCR a cam eradicat specialistii din Romania. Iar cei care s-au bagat in politica sunt cu foarte putine exceptii nulitati profesionale.

  RăspundețiȘtergere