Harta zonei Callatis-Drumul Taberii

duminică, 8 mai 2011

Mai este vreo speranta pentru reabilitarea blocurilor vechi din Drumul Taberei?

Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje din zona Callatis-Drumul Taberei. Instalatiile sunt intr-o stare deplorabila; in fiecare saptamana se mai sparge cate o teava, terasa inunda in permanenta apartamentele de la ultimul etaj, fatadele arata groaznic, murdare si fisurate. Cu cativa ani in urma s-a incercat reabilitarea subventionata de stat dar nu s-a obtinut consensul proprietarilor. Pe urma criza a desfiintat cofinantarea de catre stat.
Azi ne-am adunat din nou sa luam o hotarare. Au fost doua ore de harmalaie: toti doresc acelasi lucru dar se cearta fara rost si divagheaza. Este imposibil sa se ia o hotarare. Viata ne-a adunat in acelasi bloc oameni din toate segmentele sociale de la someri si pensionari pana la personal cu inalta calificare si venit pe masura. Cei care cu greu isi aduna bani sa plateasca cotele de intretinere lunara prefera sa lase blocul in ruina decat sa se angajeze in cheltuieli imposibil de sustinut. Cei care mai au bani incearca sa-si rezove problemele pe segmentul lor locativ (fara aprobarea necesara a autoritatilor), inrautatind aspectul blocului.
Ce ne lipseste?
In primul rand o legislatie coerenta cu privire la locuintele in proprietate comuna (condominium)
Apoi in mod clar o lipsa a sprijinului autoritatilor. Primaria , chiar si in lipsa de fonduri ar putea cel putin sa elaboreze un ghid pentru asociatiile de proprietari despre modalitatea in care sa abordeze tehnic si financiar reabilitarea blocurilor.
Autoritatile ar mai putea sa stimuleze activitatea firmelor care se ocupa cu reabilitarea. Firmele de reabilitare a locuintelor ar trebui sa inteleaga ca organizandu-si activitatea pe o baza de transparenta in stabilirea devizelor de lucrari ar avea numai de castigat. Oare cand vom avea intr-adevar o piata concurentiala a serviciilor? Nu prea am vazut asa ceva pana acum. Statul chiar nu are nici o atributie in a organiza si superviza piata serviciilor? Nu prea... Nu mai este chiar asa de mult pana la alegeri. Vine cineva cu o propunere concreta de formula de reabilitare a blocurilor? Sa vedem

Un comentariu:

 1. Buna seara,dle Sarion, daca intrati pe Avocatnet,ro la rubrica relatii cu Asociatiile de proprietari si locatari, legi de functionare-Elga50 a postat o lista completa pe subiect.In calitatea mea de presedinta a asociatiei blocului unde stau am vrut sa cunosc legislatia intai. Oricat ar ajuta Primaria ,Asociatia trebuie sa stranga un fond sustantial, pentru ca sunt lucrari ce se vor intinde pe ani de zile.Ex.blocului nostru-D4 , numai pe timp de vara am strans bani si : anul1-am platit schimbarea conductelor principale din subsol cu unele din polipropilena, anul 2-am schimbat toate conductele verticale la bai si bucatarii pe toate scarile, anul 3-repartitoare caldura, cititor martor la capatul blocului, anul4- dupa muuuuulta
  alergatura a administratorului am primit apobarea pt. reabilitare, pt care s-a strans 1/3 din partea noastra de bani, anul 4(2011) vom continua sa strangem bani pt.reabilitare si alte reparatii de al caror inventar ne-am ocupat deja. Eu fac munca tot de voluntariat si aici. Daca aveti nevoie de asistenta, spuneti-mi si incers sa va ajut cu ce stiu. Dar adm. nu a facut un inventar in timp, nu aveti nici o persoana cu pregatire tehnica si sa va sfatuiasca. ?
  Sunt aici! Si putem sa includem subiectul in petitiile grupului. La una din sedintele cons.local s-a spus ca se continua reabilitarea blocurilor. Sa cerem lista si sa vedem unde va aflati, daca a facut cineva din partea asoc. diligentele necesare.
  O seara buna,
  Elisabeta Blaga

  RăspundețiȘtergere