Harta zonei Callatis-Drumul Taberii

miercuri, 2 noiembrie 2011

Ziua Cartierului - Rezultate si promisiuni


Iata ca a avut loc si „Ziua Cartierului”, eveniment organizat de Grupul de Initiativa Civica „Callatis – Drumul Taberei”, o intalnire a comunitatii locale cu reprezentantii autoritatilor publice pentru discutii pe marginea refacerii parcului Istru din sectorul 6.

La intalnire au participat 105 locuitori ai zonei (parinti si copii) si 6 reprezentanti ai autoritatilor publice din sectorul 6 responsabile de starea parcurilor, printre care: Administratia Domeniului Public si Privat si Dezvoltarii Urbane, Consiliul Local, Serviciul Gospodarie Locala din Primaria sector 6, Politia Locala, sectia 25 de politie.

Evenimentul a inceput in Parcul Istru cu un cuvant de bun-venit din partea grupului de initiativa civica, urmat de o evaluare a starii actuale a locului, efectuata impreuna cu copiii participanti. Invaluind intreaga asistenta intr-un nor de praf ridicat din nisip, ca in orice zi obisnuita petrecuta in acest parc, copiii au dat note aparatelor de joaca, in marea lor majoritate stricate. Apoi au urmat propunerile de amenajare a parcului, concretizate in planse amplasate in diferite locatii.

Toata lumea a plecat apoi spre Scoala pentru deficienti de auz nr. 2 “Sfanta Maria”unde, in sala de sport, a continuat evenimentul cu prezentarea istoricului parcului si cu exemple de parcuri functionale si frumos amenajate din sectorul 6.

 In timp ce copiii desenau, decorau masti si scriau propriile reguli de respectat in parc, adultii au asistat la prezentarea propunerilor de amenajare a parcului, colectate de membrii grupului de initiativa de la comunitatea locala si finalizate, cu ajutorul unui arhitect, intr-o tema de proiectare detaliata si o schita desenata a parcului:

Tema de proiectare:
„Parc multifunctional cu spatii de joaca pentru toate grupele de varsta”:
  1. Spatii de joaca
1.1.         pentru grupa de varsta 1-3 ani: spatiu imprejmuit cu gard „moale”, cu nisip si aparate de joaca mici, adecvate varstei;
1.2.         pentru grupa de varsta 4-7 ani: un tobogan complex, multifunctional, mai multe leagane, suprafata cauciucata in loc de nisip, pastrarea bancilor existente;
  1. Spatii pentru sport
2.1.         pentru grupa de varsta 8-12 ani: teren de fotbal si teren de baschet cu cos, cu suprafata cauciucata de minim 125 mp, drenaj, iluminat, gard plasa pentru protectie, zid pentru protectia fonica a blocurilor din jur, acces controlat, program de functionare;
2.2.         peste 12 ani: aparate de fitness cu grade diferite de complexitate;
  1. Spatii de socializare
-          2 masute cu banci: 1 acoperita si 1 descoperita, intre 4-6 mp fiecare, iluminate, supravegheate video;
  1. Amenajare peisagistica suplimentara: tufe, flori, pomi;
5. Alte cerinte:
- montarea unei tasnitori cu apa potabila si a unei fantani arteziene;
- panouri cu „Regulamentul Parcului”: respectarea destinatiei spatiilor pe grupe de varsta; respectarea orarului de functionare a terenurilor de sport; interzicerea consumarii bauturilor alcoolice; interzicerea aruncarii gunoaielor pe jos; interzicerea deteriorarii aparatelor de joaca si mobilierului din parc;
- suplimentarea iluminatului public in parc;
- mutarea cabinei WC-ului ecologic langa postul Trafo;
- imputernicirea paznicului parcului cu atributii reale si exercitarea acestora.

Reprezentantul Politiei Locale a fost invitat sa-si spuna parerea despre cum se poate asigura mentinerea parcului intr-o stare buna si cum se poate pastra ordinea si linistea publica, inclusiv pe timpul noptii si in spatiul de socializare din parc.

Apoi, cetatenii participanti la intalnire au formulat propuneri suplimentare pentru amenajarea parcului, ca de exemplu: montarea unui sistem de irigatie subteran in loc de fantana arteziana, amenajarea unui loc pentru animalele de companie, suprafata cauciucata si in zona aparatelor de fitness si altele.

A urmat momentul intrebarilor adresate reprezentantului Administratiei Domeniului Public si Privat si Dezvoltarii Urbane, dl director adjunct Ambrozie si raspunsurile oferite:

Intrebare 1:  Stiti ca intr-o zi normala parcul Istru este plin de copii si parinti, iar aerul  de aici este irespirabil din cauza prafului cauzat de nisip si de spatiile verzi degradate?
Raspuns: Da.

Intrebare 2: Veti dispune inlocuirea nisipului cu o suprafata cauciucata, cu exceptia unui spatiu special amenajat pentru copiii mai mici, asa cum isi doresc copiii si parintii din zona?
Raspuns: Da, in 2012.

Intrebare 3: Veti inlocui aparatele de joaca deteriorate (balansoarul, leaganele)?
Raspuns: Da, in 2012.

Intrebare 4: Veti suplimenta numarul de aparate de joaca, conform nevoilor diferitelor grupe de varsta ale copiilor care le folosesc?
Raspuns: Nu neaparat, ci conform normelor legale in vigoare.

Intrebare 5: Veti amenaja terenul propus pentru fotbal si baschet, cu suprafata cauciucata si plasa de protectie de jur-imprejur?
Raspuns: Da, in 2012; nu neaparat cu suprafata cauciucata, ci cu ciment/ asfalt/ beton.

Intrebare 6:  Veti amplasa mai multe aparate de fitness, cu grade diferite de complexitate, utile si functionabile?
Raspuns: Da.

Intrebare 7: Sunteti de acord cu amenajarea unui spatiu de socializare in parc, foarte bine iluminat?
Raspuns: Da, cu conditia consultarii locuitorilor zonei si acordul exprimat prin semnaturi de sustinere.

Intrebare 8: Veti tine cont de tema de proiectare intocmita de societatea civila dupa cerintele locuitorilor zonei?
Raspuns: Da.

Intrebare 9: Veti consulta cetatenii zonei in legatura cu dotarea parcului Istru?
Raspuns: Da, obligatoriu.

Intrebare 10: Sunteti de acord cu imbunatatirea iluminatului public in acest parc?
Raspuns: Da, chiar din toamna lui 2011 prin montarea a 10 lampi solare.

Intrebare 11: Veti lua in considerare cererile grupului de initiativa „Callatis-Drumul Taberei” nr. 43271/07 dec.2010 si nr. 7762/12 oct.2011, precum si semnaturile de sustinere ale locuitorilor zonei?
Raspuns: Da.

Intrebare 12: Vom primi raspuns in termenul legal de maxim 30 de zile la cererea nr. 7762/12 oct. 2011, adresata ADPDU sector 6 si Comisiei de administrarea domeniului public si privat, administratia pietelor din Consiliul Local sector 6?
Raspuns: Da, daca adresam cererile direct si doar catre ADPDU sector 6.

Evenimentul s-a incheiat cu premierea tuturor copiilor si cu multumiri adresate tuturor participantilor.

Membrii Grupului de Initiativa Civica „Callatis – Drumul Taberei” vor urmari in continuare modul in care vor fi puse in practica promisiunile ADPDU s.6.

2 comentarii:

  1. De asemenea, membrii Grupului de Initiativa Civica „Callatis – Drumul Taberei” vor urmari sa obtina de la ADPDU s.6 precizarea si respectarea termenului de finalizare, precum si transparenta totala a cheltuielilor publice aferente refacerii parcului Istru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu as vrea sa vad niste poze!

    RăspundețiȘtergere