Harta zonei Callatis-Drumul Taberii

vineri, 20 iulie 2012

Opinia mea despre rostul societatii civile

In ultimele zile am postat pe acest blog cateva opinii personale referitoare la evenimentele care framanta societatea noastra. Mi s-a atras atentia ca acest blog nu este un forum de desbateri politice.
Vreau sa va asigur ca nu fac parte din nici o formatie politica si nici macar dintr-un ONG. Desigur daca as promova politica unui partid nu as avea ce sa caut pe acest blog.
Cred ca ceea ce se intampla acum in Romania intereseaza in cel mai inalt grad societatea civila. La urma urmei tara aceasta este si a cetatenilor care au dreptul sa judece ceea ce li se face in numele lor. Nu este numai tara gruparilor politice care se lupta intre ele. Formatiunile politice au dreptul sa se lupte dar cetatenii sunt cei care aleg ce le convine. Daca o formatiune politica X incerca sa acapareze puterea acest lucru trebuie sa ma deranjeze in primul rand pe mine ca cetatean. Daca X mai incearca si sa minta atunci sunt si mai ingrijorat. 
Daca societatea civila asista indiferenta la incalcarea democratiei atunci cine mai tine in frau politicienii?
De aceea cred ca rostul unei grupari de initiativa civica nu este numai de a avea grija de rondurile de flori si de parcurile din cartier.
Daca am gresit punand pe acest blog opinia mea despre evenimentele pe care le traim, atunci as dori sa mi se raspunda prin interventiile celorlalti si nu prin invitatia de a trece sub tacere grijile mele.
Am creeat acest blog gandindu-ma ca el va deveni o platforma de comunicare intre cetateni. Am constatat insa ca participarea la desbateri este foarte redusa. De ce? Nu avem timp, ii delegam pe altii sa aiba opinii pentru noi, ne este frica ...? Nu stiu.
Acest blog trebuie sa fie un loc in care se intalnesc cetatenii, vecinii. Ei nu sunt inchistati in sarcini de partid. Este penibil sa vezi pe canalele TV participanti la desbateri care nu pot iesi din tiparele oficiale ale partidului lor, sub amenintarea sanctiunilor. Aceste desbateri sunt lipsite de viata si previzibile pana in cele mai mici detalii. Eu ca cetatean pot spune orice si ma astept sa fiu sanctionat doar de logica participantilor la discutii.
Spunea un coleg de grup ca dupa 89' ne-am castigat dreptul de a vorbi liber. Ce bine ar fi daca am si profita de el.
PS. Cand vorbim de divizarea puterilor in stat enumeram: legislativul, executivul, justitia si unii pun si masmedia ca a patra putere in stat. Puterea cetatenilor unde este? Ea s-ar putea manifesta prin masmedia. Ce ne facem atunci cand masmedia este acaparata de interesele de afaceri? Cum se manifesta atunci cetatenii? Secolul 21 ne-a daruit internetul. Va invit sa-l folosim.

Un comentariu:

  1. Desigur puterea cetatenilor se manifesta prin vot odata la 4 sau 5 ani sau prin referendum. Presa isi poate manifesta puterea in fiecare zi dar asupra ei atarna pericolul acapararii de catre grupurile de interese. Internetul ofera cetateanului oportunitatea de a-si spune si el opinia in fiecare zi. Un forum de cetateni, un blog supus controlului cititorilor pot deveni factori de care sa se tina seama. Incercam?

    RăspundețiȘtergere