Harta zonei Callatis-Drumul Taberii

miercuri, 21 ianuarie 2015

Intalnirea Grupului de Initiativa Civica CALLATIS din 8 noiembrie 2014În data de 8 noiembrie 2014, Grupul de inițiativă civică Callatis – Drumul Taberei a organizat prima întâlnire anuală a membrilor săi.
Obiectivul principal al întâlnirii a fost sprijinirea locuitorilor din zona cuprinsă între strada Valea Oltului – Prelungirea Ghencea – Aleea Callatis – Râul Doamnei să conștientizeze problemele comunității și să identifice soluții pentru determinarea autorităților să acționeze.
Principalele teme de dezbatere au fost:
1.       Reamenajarea aleii pietonale dintre Secţia de Poliţie nr. 25 şi Școala Gimnazială Nr. 279
Deschiderea acestei alei pietonale va permite copiilor care învață în Școala Gimnazială Nr. 279 să aibă acces direct în incinta instituției de învățământ, evitând, astfel, ocolirea Grădiniței de Copii nr. 230 și a secției de poliție printr-o zonă foarte circulată de mașini. Soluția formulată a fost legată de realizarea unei petiții online, a unei scrisori deschise sau întocmirea unei cereri, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/ 2001 (*actualizată*) privind liberul acces la informațiile de interes public, și adresate tuturor instituțiilor implicate, precum și participarea cetățenilor la ședințele Consiliului Local al sectorului 6.
2.       Întreținerea spațiilor verzi din cartier (Parcul Istru)
După defrișările considerabile determinate de începerea lucrărilor de construcție la Magistrala 5 de metrou, autoritățile au promis că vor avea loc replantări de arbori. Acest aspect trebuie urmărit și, totodată, trebuie adunate informații despre când, unde și cum se intenționează să se facă replantarea copacilor.
De asemenea, toaletarea arborilor și identificarea procedurii care trebuie urmată atât de cetățeni, cât și de autorități pentru realizarea acestui lucru au fost subiecte dezbătute la întâlnire. Pentru amenajarea spațiilor verzi din cartier, participanții la dezbatere au venit cu ideea ca Primăria sectorului 6 să acceseze fonduri europene.
3.       Managementul deșeurilor – sursă de venituri pentru administrațiile de locatari
S-a adus în discuție Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată. Pornind de la acest act normativ, s-a pus problema ca la fiecare bloc să existe un spațiu comun de colectare a deșeurilor reciclabile: hârtie, pet-uri, sticlă, doze de aluminiu etc. unde locatarii să depoziteze toate acele materiale pe care nu le mai folosesc și care pot pleca spre centre de colectare specializate în schimbul unor sume de bani. Banii astfel obținuți ar putea fi folosiți de către asociațiile de proprietari pentru diverse reparații sau bonusuri la salariul femeilor de serviciu.
Pentru ca această activitate să devină fezabilă, trebuie gândită infrastructura la nivelul apartamentelor și la nivelul blocurilor, în funcție de construcția acestora, pentru amenajarea unor spații de colectare a deșeurilor reciclabile.

4.       Reabilitarea termică
Pe marginea acestei teme s-au conturat următoarele concluzii și întrebări de clarificat:
-          Afișarea la avizierul fiecărei scări a certificatului energetic al blocului;
-          Ce înseamnă coordonator local?
-          Cum monitorizează administratorul procesul de reabilitare după depunerea dosarelor la primărie?
-          Care sunt criteriile de alegere a ordinii de reabilitare a blocurilor?
-           
5.       Lucrările la metrou
Indiferent de problemele pe care le-a generat construirea metroului în Drumul Taberei, lucrurile pe care locuitorii acestui cartier le doresc cel mai mult sunt ca lucrările să se termine cât mai repede, străzile principale să fie asfaltate și redate circulației, întreaga zonă să fie reamenajată pentru un trai civilizat și confortabil, iar metroul să fie dat în folosință așa cum s-a promis pentru ca oamenii să ajungă mai repede în zona centrală și nu numai.
Grupul de inițiativă civică Callatis – Drumul Taberei își propune să urmărească informațiile la zi despre această temă și să caute și chiar să contacteze grupurile care s-au constituit încă de la începerea lucrărilor la metrou, care au urmărit problema și au luat atitudine ori de câte ori lucrurile au mers altfel decât a fost planificat.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu